Free Spirit

een aanraking voor hart en ziel

Wat is Encaustic Art
 
Letterlijke betekenis = branden. 
Het is eenvoudigweg strijken met een strijkijzertje en gekleurde bijenwas op

 een stukje papier.


 

Het is een eeuwenoude techniek die reeds de Egyptenaren, Romeinen en Oude Grieken gebruikten om portretten te schilderen.  De encaustic schilderijen zijn door de eeuwen heen ontzettend goed bewaard gebleven en zijn tot op heden nog te bezichtigengen in musea.


 

 Kunstenaar Michael Bossem uit Wales in Engeland heeft deze kunstvorm weer een nieuwe dimensie gegeven door de was weer tot leven te brengen.

De techniek om te tekenen met was heet tegenwoordig : Encaustic art. Het is een methode van tekenen waarbij gepigmenteerde bijenwas wordt gesmolten en via een aantal methodes wordt opgebracht op glad papier dat de bijenwas niet opneemt.  Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektrische gereedschappen met een lage temperatuur die het werken met de was vergemakkelijken : een strijkijzer, een styler, mogelijk een hetelucht föhn. Tegenwoordig bestaan er ook voorverwarmde tekentafels zodat schilderen met het penseel ook weer in trek is.


Doordat je in deze kunstvorm echt geen kaas moet gegeten hebben van tekenen of schilderen, kun je door middel van je strijkijzer en verschillende technieken toch ontzettend mooie tekeningen realiseren.  Je kan deze tekeningen als mooie kunstwerkjes beschouwen en/of je kan de kleuren intuïtief op je eigen chakras laten inwerken waardoor je eigen healingsproces gaat reageren.


In onze workshops worden zowel intuïtieve tekeningen, technieken voor  realistische landschappen
en fantasylook aangereikt. Laat hierbij je positieven energie de vrije loop en geniet ervan om het strijkijzertje met volle teugen over het papier te laten gaan.

Mochten jullie geînteresseerd zijn, zie onze verschillende cursusmogelijkheden :
de basis cursus en de vervolg cursus.